I Alf Prøysens fotspor

Image

Foran Prøysenstua der Alf Prøysen ble født og vokste opp, i Ringsaker kommune.

22.-23.juli var jeg gjest på Prøysenfestivalen på Ringsaker, der jeg holdt barnetime for de minste og også leste fra «Den sommeren pappa ble homo» under bursdagsfesten som markerte Alf Prøysens 99-årsdag.

 

Bursdagsfesten var så å si på trappa til Prøysenstua, husmannsstua der Alf ble født i 1914 og vokste opp. Oppveksten i jordbruksbygda på Ringsaker ga seinere inspirasjon til mange kjente viser, stubber (små fortellinger), barnebøker (bl.a. om Teskjekjerringa), noveller og en roman, «Trost i Taklampa», som ble en stor suksess da den kom, og senere en musical. 

Image

Jens Stoltenberg taler under bursdagsfesten, og litt senere la han ned grunnsteinen i skogholtet bak publikum, der det nye Prøysenhuset nå bygges.

Etter festen var det klart for grunnsteinsnedleggelse for det nye Prøysenhuset, som skal bygges like ovenfor Prøysenstua og stå ferdig til 100 års-jubileet 23.juli 2014. Statsminister Jens Stoltenberg, Alf Prøysens datter Elin med flere la diverse ting ned i «grunnsteinen» (et skrin) som representerte både Prøysens forfatterskap (debutboka), dagen da grunnsteinen ble lagt ned (lokalavisa for 23.juli) med mer.

Image

Prøysenstua.

Bakgrunnen for at jeg ble invitert til Prøysenfestivalen var at jeg tidligere i år mottok Teskjekjerringprisen for mitt for forfatterskap for barn og unge. Det var en pris det var en veldig stor ære å få, Alf Prøysen er jo en ruvende skikkelse innen barnekultur i Norge, som det er umulig å ikke ha et forhold til. Det var derfor veldig spesielt å være på besøk i Prøysenstua, som er forsøkt tilbakeført til hvordan den så ut anno 1914. Da jeg var der, leste Tor Berghundhaugen noen stubber med særlig tilknytning til stua, og det med en innlevelse så heftig at en hund som var med inn begynte å bjeffe…

Det gjorde også inntrykk å se festivalsjef Hogne Moe i aksjon. Ikke bare er en han festivalsjef som har ansvar for program og avvikling, han var også med på omtrent alt som foregikk: han ledet allsangen på Prøysenhuset, bar utstyr, styrte lyd, introduserte artister, spilte i orkesteret under barneforestillinga Sirkus Mikkelikski, som han selv hadde skrevet manus og flere nye låter til. Her var han også stuntkoordinator (!). Imponerende!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s