«Har du fått noen anmeldelser?»

For tida er det mest spurte spørsmålet når jeg møter kjente: «Har du fått noen anmeldelser?»

Baksiden-forsidenVi barne- og ungdomsbokforfattere er fra før vant til at bøkene våre sjelden anmeldes. Våre bøker og våre lesere prioriteres sist når redaksjonene skal velge hvilke av de omlag 600 skjønnlitterære bøker som utgis hvert år de skal prioritere å anmelde. De siste årene har den eviggående mediakrisa (lavere annonseinntekter, færre abonnenter og dårligere løssalgs-salg) ført til kraftige kutt i kultur-redaksjonene som har gått hardt ut over litteraturkritikken. De fleste avisene har nå kanskje 3-6 anmeldelser en gang i uka. Snart en måned etter at romanen «Baksiden» kom ut, har jeg derfor ikke fått anmeldelse i en eneste avis.

Men heldigvis finnes det andre som anmelder og omtaler bøker.

«Baksiden er ein fantastisk sci-fi som handlar om alt frå anti-spyware til månen. Forfattaren har sprengt budsjettet med fantastiske og nye idear, noko som gjer boka spennande og innhaldsrik. Når lesaren opnar boka får han ein openberring frå bokguden. Ein klar 6-minus frå mi side,» skriver Julius Rosager som har anmeldt «Baksiden» på uprisen.no.

«Det er dramatikk fra første til siste side, både på månen og på jorda,» skriver Ingelin Røssland på NBUtipset.no, som er Norske Barne- og ungdomsbokforfatteres egen nettside som skriver om bøker for barn og ungdom. «Og det er imponerende hvordan forfatteren greier å påføre leseren den samme marerittaktige uhyggen som hjemsøker Katrine: hun kan ikke stole på noen, og det gjør ikke leseren heller.»

Barnebokkritikk.nos anmelder Guri Fjeldberg har mange fine ting å si om boka, men kjøper ikke helt løsningen og slutten. Det er som ventet, dette er en på mange måter røver-roman med sci-fi-elementer, og hvis man foretrekker realistiske og mer jordnære bøker (pun intended), finnes det mange andre bøker å velge i.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s