FAQ / OSS

Skriver du oppgave om meg og er på jakt etter mer informasjon?

Kanskje kan disse spørsmålene og svarene hjelpe deg. Hvis ikke, kan du sende spørsmålet ditt i kommentarfeltet. Eller du kan gå til facebook.com/endrele og stille spørsmål direkte der.

NB: Det er ikke alltid jeg rekker å svare så fort, så ikke legg opp oppgaven slik at du er avhenig av svar fra meg 😉

Hva får deg til å skrive bøker?

Ideene! Det dukker opp spennende, rare, skumle og artige ideer til historier som jeg bare fortelle.

Når begynte du å skriver bøker?

På en måte begynte jeg da jeg var åtte år gammel og skrev ”Totto kidnappes” som jeg leste opp i klassen min, 2A på Hunstad Barneskole i Bodø. Men jeg bestemte meg for alvor at jeg ville bli forfatter da jeg var fjorten år. Det første manuset jeg skrev het ”Hanssen med to S-er”. Jeg torde ikke vise det til noen.
Hvor lang tid bruker du på å skrive en bok?

Det kommer an på om det er en tynn eller tjukk bok. En roman som ”Pitbull-Terje” eller ”Super” tar omtrent ett år, medregnet tiden det tar å planlegge hva jeg skal skrive. En kort bok kan ta noen uker å skrive, men hvis det er bilder med, tar det også tid å kommunisere med tegneren om hvordan bildene skal se ut.

Hvilken bok er du mest fornøyd med?

Det er ting i alle bøkene mine som jeg liker godt og er stolt over, og andre ting som jeg gjerne skulle ha gjort litt om på.

Hvor skriver du bøkene dine?

Der det måtte passe: på et hotellrom, på hytta – men aller helst på kontoret mitt hjemme i huset.

Hvem er yndlingsforfatteren din?

Jeg har mange forfattere jeg setter høyt, blant annet Astrid Lindgren, Agnar Mykle, Haruki Murakami, Roald Dahl og Cormac McCarthy.

Hva gjør du når du ikke skriver bøker?

Jogger, ser film, leser, er sammen med ungene mine, går på kafé – og alltid tenker jeg på hva jeg skal skrive …

Hva synes du er gøyest av å skrive barnebøker, ungdomsbøker eller voksenbøker?

Det er i alle fall lov å tulle mer i barnebøker, voksenbøker skal være så seriøse og ordentlige … Men målet er at det skal være gøyest å skrive akkurat den boka jeg holder på å skrive, uansett hvem den er for. Men det er mer stas å reise rundt å lese fra en barne- eller ungdomsbok fordi barn og ungdom er så direkte og ærlige i sin respons. Voksne er så høflige, de bare klapper pent, de stønner ikke av kjedsomhet eller jubler av glede.

Har du et yndlings lag?

Liverpool

Du har jo fått noen priser, hvilken pris er du mest fornøyd med?

De tøffeste prisene er de som leserne har gitt meg: ARKs barnebokpris og Uprisen.

40 kommentarer om “FAQ / OSS

 1. Jeg elsker bøkerne dine de er gode og lese i du er en flink forfatter du blir en gang en stor super star og verdens kjent forfatter som Roald Dahl

  • Nei, egentlig ikke, men i noen bøker kan det være småting jeg har hørt, sett eller opplevd. En replikk jeg har overhørt på bussen, en historie jeg har hørt eller kanskje en karakter som minner om en jeg har møtt.

 2. hey, på skolen har vi en fordypningoppgave og jeg valgte å skriv om endre lund eriksens forfatterskap. og vi måtte ha en problemstilling og da har jeg funnet ut at alle de hovedpersjonene i bøkene dine har problemer hjemme.. altså med foreldre som ikke er der eller har problemer.. er det en grunn til at du har skervet om akkurat dette?

  • Det blir kjedelig å lese en bok uten problemer og drama, og foreldre som ikke er der helt eller har sine problemer stri med, gir mulighet for drama og store hindringer for hovedpersonen. Såkalt normale familier er kjedelig å skrive og lese om.

 3. Er det din bakgrunn som gjør at hovedpersonene tar de valgene de tar?

  vansklig spørsmål, men trenger svar til muntlig eksamen 🙂

  • Det er karakterenes egenskaper og historien de er med i som avgjør hvilke valg de tar. Noen ganger tar de helt merkelige valg, synes jeg. Noen ganger burde de faktisk skjerpe seg.

 4. Hei.
  Jeg har en oppgave på skolen hvor vi skal skrive en oppgave med 1200 ord, og jeg har noen få spørsmål:
  Er du gift? og hvis, med hvem?
  Har du barn? hvor mange?
  Hvor får du ideene dine fra?

  Det ville vært bra om du kunne svare litt raskt for vi har dårlig frist 😛

  • Jeg er gift – med kona mi!
   Jeg har to barn.
   Ideene kommer fra overalt: fra minner fra barndommen, ting jeg leser, filmer jeg ser, historier jeg hører…

   • Jeg skriver jo en fordypning i ditt forfatterskap, og jeg lurer på om at du kunne tenke deg å lese oppgaven? evt si hva som skulle ha blitt gjort bedre o.l?

 5. Hei! Vil bare fortelle at hele familien elsker lydbøkene om Pitbull-Terje! Du skriver godt, og er suveren til opplesing også! Vi er i alderen 12 til 54, så bøkene treffer tydeligvis blink på tvers av generasjonene. Lykke til videre med forfatterskapet, vi gleder oss til flere bøker!

 6. Hei Endre.
  Bøkene Pitt Bull Terje er bare helt fantastiske. Vi er en familie som har lang vei til hytta, og det er skjærkomment tidsfordriv med lydbok om Jim og Terje. Stor sorg da vi oppdaget at det ikke var flere enn fire bøker. Så mitt spm som så mange andre har spurt om kommer det flere bøker om Jim og Terje?? Kjempe stort ønske fra oss med mange andre:)

  • Det ligger an til en bok til, ja. Men jeg vet ikke helt når jeg får tid til å skrive den…

  • Ja, jeg har skrevet om flere personer som virkelig finnes, blant annet i voksenromanen «Det tar ikke slutt». Kanskje er det en og annen person i barne- og ungdomsbøkene som er inspirert av folk som finnes og som jeg kjenner, men det er i så fall bare bruddstykker, for det meste er oppdiktet.

   Hyggelig at du synes «Pitbull-Terje går amok» er morsom!

  • Ja, mange, vil jeg tro. At jeg ble født. At jeg ble kjent med en ny gutt som begynte i klassen i 2. At jeg skrev min første bok da jeg gikk i 2.klasse: «Totto kidnappes». At jeg sluttet på fotball. At jeg startet avis som tiåring. At jeg fikk noen veldig gode bestevenner i femte. At de fant andre bestevenner i 7. Osv…

  • Oppveksten min var som oppvekster flest, tror jeg: Litt diverse. Noen gode perioder og andre dårlige. Noen dager kuleste gutten i klassen, andre dager teiteste, rareste og mest ensomme.
   Jepp, jeg har to søsken: en lillesøster og en storesøster.

 7. Jeg skal i en skoleoppgave jobbe med sangteksten i «Et juleevangelium» som er brukt i «Pitbull-Terje»-filmen. Kan du fortelle litt mer om den og hvem som skrev den?

 8. Har oppgave om deg og noe jeg lurte på:1 Hvordan var oppveksten din? 2: Hva er du opptat å skrive om? 3:: Generelt hva handeler bøkene om? ps trenger svar fooort. helst i dag

  • 1. Oppveksten min var noen dager helt super, andre dager ikke så bra, og innimellom helt grei. Varierende, med andre ord. Noen dager var jeg konge av Hunstad, andre dager narr…
   2. Jeg skriver om det som måtte falle meg inn, og til nå har blant annet monstre, pitbuller, vanskelige foreldre, bursdager som går skeis, terrorister mm falt meg inn.
   3. Bøkene handler om veldig mye forskjell, men veldig ofte er et barn eller en ungdom hovedperson.

 9. Hei. har du noen gang ønsket å bli astronaut, sånn som Jim? Og føler du at du kommer fra Bodø eller føler du at du er fra det stedet du bor på nå? Jeg kommer fra Bodø, men jeg bor mot min vilje i Oslo. Føler fortsatt at jeg er fra Bodø da. synes forresten at pitbulterje er kjempe kul!!

  • Hei!
   Jeg har ærlig talt aldri vært tøff nok til å tørre å tenke i de baner, men da jeg jobbet med «Førstemann som pissa på månen» ble jeg litt fristet. Men, da var det litt for sent. Heldigvis, kanskje.
   Jeg føler at jeg er fra Bodø, ja. Tenker veldig ofte på Bodø når jeg skriver, ofte er det der jeg ser for meg at handlinga i bøkene skjer.
   Takk for at du liker Pitbull-Terje!

 10. Jeg bare lurer, er du en brony? jeg har lett lenge etter norske kjente personer som er bronier, menn har ikke funnet noen ennå. så er du eller ikke?

 11. Hei Endre! kor mange kapittel er det i En terrorist i senga?? Skriv ei oppgåve på skulen, men har ikkje boka for handa akkurat ved dette høvet.. Vonar på rask tilbakemelding. Oppgåva skal leverast ved midnatt i dag.

  Takk.

 12. Hvor gammel var du når du skrev ”Hanssen med to S-er” og hvorfor torde du ikke å vide den til noen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s